Met een van de hardst groeiende studentenpopulaties van Europa loopt het tekort aan studentenhuisvesting in Nederland verder op. Voor 86% van de studenten is er geen passende woonruimte beschikbaar. Daarom is het van belang dat je tenminste tijdelijke huisvesting regelt vóórdat je in Nederland arriveert, bijvoorbeeld voor de eerste 3-4 maanden.

Vaak staan studentenkamers geregistreerd op kamerwebsites zoals kamernet.nl. Dit is een veelgebruikte methode om een kamer te vinden en werkt niet met wachttijden. Hier komen dagelijks nieuwe kamers en woningen op te staan, waarbij je zo snel mogelijk moet reageren. Een veel gebruikte manier om een kamer te vinden is via Facebook. Er bestaan verschillende Facebook pagina’s en groepen, voor bijna alle steden in Nederland zijn er pagina’s waar veel kamers op worden aangeboden. Hierop posten studentenhuizen (of huiseigenaren) dat zij een kamer vrij hebben.

Ook kan je zelf natuurlijk altijd een oproep plaatsen indien je op zoek bent naar een kamer. Lang niet in iedere stad is het even moeilijk een kamer te vinden, maar wanneer de (kamer)nood hoog is, zijn er altijd nog creatieve opties voor handen. Je kunt ouderwets een briefje in de supermarkten ophangen en tussen de andere briefjes zoeken of er een kamer wordt aangeboden.

De Landelijke Studentenvakbond komt op voor de belangen van heel studerend Nederland en zet zich in voor, onder andere, betere en betaalbare huisvesting. Bezoek hun website voor een overzicht van huisvesting in de verschillende studentensteden: www.lsvb.nl. Je kunt ook bij ze terecht voor juridische hulp als het gaat om huurcontracten, enzovoorts.

Tips

  • Op studentsteden.nl kun je per studentenstad informatie vinden over wonen, werken, studeren, vrije tijd, geldzaken en gezondheid.

  • Voor meer uitleg over huisvesting voor internationale studenten, bekijk deze video van Stukaderen in Nederland.

  • Sommige onderwijsinstellingen hebben een eigen campus en bieden ook international housing aan. Vraag naar meer informatie bij de International Office van jouw onderwijsinstelling.

  • Schrijf je meteen in bij de woningcorporatie die actief is in jouw studentenstad. Ook hiervoor kun je terecht bij de International Office.

  • Zodra mogelijk, schrijf je in bij Woningnet. Hier zijn jaarlijkse kosten aan verbonden.