Heb je je op tijd aangemeld via Studielink? Dan heb je recht op een studiekeuzecheck om te kijken of de opleiding bij je past. De studiekeuzecheck is meestal een gesprek, een proefcollege met een toets of een vragenlijst. Daarna krijg je een advies en mag je zelf beslissen of je het advies volgt of niet.

Voor sommige opleidingen is de check verplicht. Als je hierbij niet fysiek aanwezig kan zijn, neem dan contact op met de opleiding. Opleidingen met selectie bieden geen studiekeuzecheck aan.

Voel je niet bezwaard om te wisselen van opleiding wanneer je al bent gestart met je opleiding. In de Nederlandse cultuur wordt het je juist makkelijker gemaakt om van gedachten te veranderen over je opleiding en alsnog voor iets te kiezen dat beter bij je past. Doe dus vooral actief mee in het eerste halfjaar, zodat je op tijd kan reflecteren en wel of niet kiest om door te gaan met je huidige opleiding. Onthoud, JIJ doet die opleiding en niet je familie of je vrienden. Dus kies vooral wat JOU gelukkig maakt!