Internationale studenten (inclusief Surinaamse studenten) hebben geen recht op studentenOV en moeten dus de volle pond betalen voor het gebruik van OV. Om toch voordeliger uit te komen, kun je een abonnement afsluiten. Bijvoorbeeld, voor de trein of bus-tram-metro. De prijs van je abonnement is afhankelijk van je reisadvies. Er zijn soms verschillende manieren om op je bestemming te komen en dan kan de prijs ook verschillen. In de vakantieperiode geldt vaak een aangepaste dienstregeling.

OV-chipkaart

Met de OV-chipkaart kun je gemakkelijk en snel gebruikmaken van al het openbaar vervoer in Nederland zonder steeds losse kaartjes te hoeven kopen.

 • Een persoonlijke OV-chipkaart kost € 7,50 en is vijf jaar geldig. Je ontvangt je kaart gemiddeld binnen vijf werkdagen. Goed om te weten: op maandag bezorgt PostNL niet.
 • Een anonieme OV-chipkaart kun je alleen bij een verkooppunt in de buurt kopen of online bestellen bij de OVshop. De anonieme kaart is vanaf de productiedatum 5 jaar geldig.
 • Zonder abonnement moet je saldo minimaal 20 euro zijn om te kunnen inchecken bij een treinstation; met abonnement is dat 10 euro. Het maakt niet uit van welke vervoerder je abonnement is.
 • Recentelijk kun je ook in- en uitchecken met je betaalpas, maar dit is iets duurder dan met de ov-chipkaart.
 • Klik hier voor meer informatie van ov-chipkaart.nl.

9292.nl

Ben je op zoek naar het juiste abonnement? Gebruik dan de OV Prijswijzer in de app 9292. Je vindt de OV Prijswijzer onderaan het reisadvies in de reisplanner. Daar zie je bij de prijsberekening een mogelijkheid om te klikken op ‘Abonnement voor deze reis’. De OV Prijswijzer berekent vervolgens op basis van het door jou opgezochte reisadvies wat het voordeligste reisproduct is. Ze gaan er vanuit dat je op dezelfde manier heen- als terugreist. De berekening is afhankelijk van je leeftijd en van het aantal keer dat je per week of per maand reist. Instructies:

 1. Download de app 9292 in Google Play of Apple Store.
 2. Zoek je reis op in de 9292 OV-reisplanner.
 3. Klik op ‘Abonnement voor deze reis’.
 4. Vul je leeftijd in, en hoe vaak je reist.
 5. De OV Prijswijzer rekent uit wat het voordeligste abonnement is. Klik hier voor meer algemene informatie van 9292.nl.

ns.nl

De NS, of Nederlandse Spoorwegen, is het bedrijf dat in Nederland treinen laat rijden. Ze zorgen voor het vervoer van mensen van de ene plek naar de andere via het spoor. De NS onderhoudt en beheert treinen, zorgt voor dienstregelingen, en verkoopt kaartjes. Ze zorgen er ook voor dat stations schoon en veilig zijn. Kortom, de NS zorgt ervoor dat mensen in Nederland gemakkelijk met de trein kunnen reizen. Klik hier voor meer algemene informatie van ns.nl.

Voor internationale/ Surinaamse studenten in Nederland die met de trein moeten reizen, zijn er enkele NS-abonnementen die voordelig kunnen zijn:

 • NS Flex Dal Voordeel: Met dit abonnement krijg je 40% korting op treinreizen buiten de spitsuren, in het weekend en op feestdagen. Het kost ongeveer €5 per maand. Dit abonnement is handig als je vaak reist maar flexibel bent met je reistijden.
 • NS Flex Weekend Vrij: Dit abonnement geeft je onbeperkt reizen in het weekend. Het kost ongeveer €33 per maand. Dit is ideaal als je in het weekend veel op pad bent.
 • NS Flex Altijd Voordeel: Met dit abonnement krijg je 20% korting tijdens de spitsuren en 40% korting buiten de spitsuren, in het weekend en op feestdagen. Het kost ongeveer €25 per maand. Dit is handig als je zowel tijdens als buiten de spitsuren reist.
 • Het studentenreisproduct is alleen voor mensen met een Nederlands paspoort Dit is onderdeel van de Nederlandse studiefinanciering.

Deze abonnementen kunnen je helpen geld te besparen op je treinreizen tijdens je verblijf in Nederland. Klik hier voor het volledige aanbod van de NS.