De OV-chipkaart is een betaalmiddel voor het openbaar vervoer in heel Nederland. Je gebruikt deze kaart om te reizen met de trein, bus, tram en metro. Hier is hoe het werkt:

  1. Aanschaffen: Je kunt een OV-chipkaart kopen bij automaten op stations, bij de informatiebalies op stations of online. Er zijn twee soorten kaarten: anonieme en persoonlijke. Een anonieme kaart kan door iedereen worden gebruikt, terwijl een persoonlijke kaart op jouw naam staat en extra voordelen biedt, zoals het opladen met automatisch saldo en het aanschaffen van een abonnement.
  2. Opladen: Voordat je kunt reizen, moet je saldo op je kaart zetten. Dit kun je doen bij automaten op stations, online, of bij sommige winkels.
  3. Inchecken: Als je een station, bus, tram of metro binnenkomt, houd je je OV-chipkaart tegen een kaartlezer. Je hoort een piepje en ziet een groen licht, wat betekent dat je bent ingecheckt. Het systeem registreert waar je je reis begint.
  4. Reizen: Je reist naar je bestemming zoals je normaal zou doen.
  5. Uitchecken: Bij het verlaten van het station of het voertuig houd je je OV-chipkaart weer tegen een kaartlezer. Je hoort een piepje en ziet een groen licht, wat betekent dat je bent uitgecheckt. Het systeem berekent automatisch de kosten van je reis en trekt dit bedrag van je saldo af.

Let wel, Surinamers hebben geen recht op studiefinanciering en dus ook niet op studentenOV. Je moet dus zelf voor je reiskosten betalen. Afhankelijk van jouw dagelijks traject, is het financieel voordeliger om een abonnement af te sluiten voor de trein of bus-tram-metro.