Een bacheloropleiding en een masteropleiding zijn twee verschillende niveaus van hoger onderwijs.

  • Een bacheloropleiding is de eerste stap in het hoger onderwijs. Het duurt meestal drie tot vier jaar en geeft je een brede basiskennis in een bepaald vakgebied. Als je klaar bent met een bacheloropleiding, krijg je een bachelordiploma. Dit diploma maakt je klaar voor een baan of verdere studie. Na een bacheloropleiding kun je verder studeren voor een masteropleiding.
  • Een masteropleiding duurt meestal één tot twee jaar en richt zich meer op gespecialiseerde kennis en vaardigheden in een specifiek vakgebied. Het is een verdieping van wat je tijdens je bachelor hebt geleerd. Als je een masteropleiding afrondt, krijg je een masterdiploma. Dit diploma kan je helpen om hogerop te komen in je carrière of om verder te gaan met onderzoek of een doctoraat.

Kort samengevat: een bacheloropleiding is de basisopleiding van drie tot vier jaar, en een masteropleiding is een vervolgopleiding van één tot twee jaar die je verder specialiseert in je vakgebied. Zowel hogescholen als universiteiten bieden masters. Op het hbo wordt dit vaak een professionele master genoemd.